Napelem telepítés elengedhetetlen feltételei

Napelem

A napelem telepítése Zalaegerszegen, mind a magánszemélyek mind a cégek számára egyre jobban megfontolandó megoldásként kerül terítékre az energia árak elszabadulása miatt is. Napelemes rendszerek telepítése során két legfontosabb tényező a fizikai és a jogi feltételeknek való megfelelés. A fizikai feltétel a telepíthetőséget nézve ami már a tervezői fázisban célkeresztbe kerül az az elhelyezés helyének alkalmassága az adottságok tekintetében. Bár hazánk napsütéses órákat nézve optimális, amit feltétlen figyelembe kell venni a napelemek tájolási lehetőségét, a napelemek dőlésszögét és nem utolsó szempontként a tetőszerkezet teherbírását a tetőre való helyezés esetén.

Nagy gondossággal kell eljárni a tartószilárdságot szem előtt tartva, a tetőszerkezet anyagával együtt.  A napelemek telepítése során a tájolás a napelem rendszer hatékonyságát a teljesítmény leadását nézve akár 20-30%-ban is befolyásolhatja negatívan. A legoptimálisabb teljesítménnyel a déli tájolással rendelkező profiloktól lehet várni. Aztán a következő optimális a kelet-nyugat tájolás lehet. Az északi telepítés nem jó választás, egyáltalán nem ajánlott. A dőlésszög beállítását Magyarországon a 35-40 fokos mértéknek tekintik a legjobbnak.

Ezen paraméterektől való eltérés esetén csökkentett hatékonysággal kell számolnia. A jogi feltételek az üzembiztonságot az üzemeltetés idejére és az engedélyeztetést biztosítják megrendelőknek, melyeket a kivitelező intéz. Leginkább az inverteres vagy visszatáplálós rendszer telepítésének az engedélyeztetése macerásabb, amit a helyi áramszolgáltatóval kell elintézni. Az engedélyeztetés során a szolgálató ellát jó pár hasznos és szükséges paraméterekkel ami helyes telepítéshez elengedhetetlen, mint például, hogy milyen, mekkora mérőóra szükséges számunkra.

Biztonsági feltételének elengedhetetlen része, hogy csak megbízható és engedélyekkel rendelkező kivitelezővel szerződjünk le, aki a megfelelő gyártótótól származó eszközöket fog beépíteni. A rendszerek biztonsággal működtetés elengedhetetlen része az érintésvédelmi és túlfeszültség elleni védelem megoldottsága.